7 общи термина, които трябва да знаете за кожата



Кожата е класически текстил, който се използва при конструирането на безброй мъжки и дамски облекла. В допълнение към якетата има панталони, къси панталони и дори рокли от кожа. Кожата, разбира се, се използва и за направата на много аксесоари, някои от които включват колани, гривни и бижута.
Въпреки че вероятно сте се сблъсквали с някои от тези кожени облекла и аксесоари по време на пазаруване, има няколко донякъде объркващи термина, които може да срещнете. Тази публикация предлага ръководство за някои от най-често срещаните термини за кожа и какво означават те.

# 1) Зърно

Зърното се отнася до най-външния слой кожа. Независимо дали става въпрос за овча кожа, елен или кравешка кожа, всички видове кожа имат зърно. Кожата е направена от животинска кожа, която се състои от множество слоеве. Най-външният слой - слоят, намиращ се непосредствено под козината - е зърното.
Важно е да се отбележи, че има различни видове кожени зърна. По време на производството на кожа най-външният слой често се променя. Начинът, по който е променен, ще повлияе на зърното на кожата.

Видовете кожени зърна включват следното:
  • Топ зърно: Топ кожа - зърно се състои от всички видове кожа, които имат най-външния слой или зърно непокътнати.
  • Пълнозърнеста: Пълнозърнестата кожа е вид кожа с зърно, която се характеризира с недовършено и естествено зърно.
  • Коригирано зърно: Кожата с коригирано зърно, от друга страна, има завършено зърно. С други думи, най-външният слой от кожа с коригирано зърно се обработва допълнително, за да се постигне уникален външен вид.

# 2) Дъбене

Дъбенето е един от процесите, по които се прави кожата. Независимо от вида на зърното, цялата кожа се прави чрез дъбене. Дъбенето е процес на производство на кожа, който включва третиране на животински кожи. Кожарските заводи са предприятия, които са специализирани в обработката на животински кожи и в крайна сметка превръщането на животинските кожи в готова за продажба кожа.

Дъбенето е многостепенен процес. Започва с подготовката на животинската кожа и накисването и във вода, след което е изложена на различни химикали. Известно е като „дъбене“, тъй като традиционно включва използването на киселинно съединение, известно като „танин“. Докато някои компании все още използват танин за тази цел, много от тях сега използват хром соли. Независимо от това, дъбенето все още се използва, за да се направи кожа от сурова животинска кожа.

# 3) Напа

Napa е специфичен вид кожа, която е ценена заради изключително финото си зърно. Състои се от животинска кожа и все още се прави чрез дъбене - точно както всички видове истинска кожа. Напа кожата обаче е вид първокласна кожа с по-гладко и фино зърно от това на почти всички други видове кожа.
Напа кожа е изобретена от The Sawyer Tanning Company в Напа, Калифорния. Оттогава кожата на напа е попаднала в други градове и региони. Това е просто вид истинска кожа, която има фино и гладко зърно. Ако потъркате ръце по дреха, направена от кожа на напа, ще усетите нейната мека и гладка текстура. Други видове кожа също са гладки, но обикновено имат по-дебело зърно от това на кожата напа.

# 4) Патина

Когато изследвате кожата, може да срещнете термина „патина“. Какво точно представлява патината? Патина е естественият процес на стареене, който истинската кожа изпитва. С течение на времето кожата ще развие намеци за стареене, които се проявяват под формата на по-лек, избледнял външен вид. Известен като патина, това е обща характеристика на много видове кожа.

Не всички видове кожа ще направят патина. По-скоро само зърнена кожа обикновено развива патина. Коригираните зърна и други видове кожа обикновено не правят патина. Ако искате кожена дреха да има патина, трябва да се уверите, че е изработена от кожа с топ зърно, а не с коригирана кожа.

кожата

# 5) Завършване

Завършването се отнася до процес, при който най-външният слой кожа, зърното, е покрит с вещество. След почистване и приготвяне на животинска кожа, фирми за производство на кожи могат да добавят довършителна обработка на зърното. Довършителната обработка по същество ще създаде защитна бариера върху зърното.

Кожата, която е завършена, има по-лъскав и блестящ външен вид от недовършената кожа. Недостатъкът на завършената кожа обаче е, че тя често не успява да развие патина. Ако предпочитате състарения външен вид на кожата, може да искате да имате недовършени кожи. Недовършената кожа предлага по-естествена и видна патина от завършения си аналог.

# 6) Сапунът за седло

Сапунът за седло се превърна в синоним на кожа. Ако ще си купите дреха от истинска кожа, трябва да помислите да вземете малко сапун за седло. Сапунът за седла е продукт, който се използва за почистване, хидратиране и защита на истинска кожа.

Със сапун за седло можете да подправяте кожените облекла, така че да издържат по-дълго, като същевременно поддържате по-гладка и мека текстура в процеса. Истинската кожа има тенденция да изсъхва. Със своята пореста природа той ще абсорбира влагата от околния въздух. И обратно, истинската кожа може да отделя влага в околния въздух. Ако кожената дреха отделя твърде много влага, тя неизбежно ще изсъхне. За щастие можете да предотвратите това, като използвате сапун за седло върху кожата.

# 7) Изкуствена кожа

Вероятно сте чували за изкуствена кожа в даден момент. Безброй магазини за дрехи продават дрехи от изкуствена кожа. Отдалеч тези дрехи може да изглеждат като тези от истинска кожа, но са поразително различни.

Изкуствената кожа както подсказва името, това не е истинска кожа. Изкуствената кожа обикновено се състои от основен слой плат, който е залепен със синтетичен горен слой. Някои от тях имат полиуретанов (PU) горен слой, докато други имат винилов горен слой. Независимо от това, всички видове изкуствена кожа имат синтетичен горен слой и основен слой от плат. Те не са направени от животински кожи, нито са дъбени или обработени по друг начин. Следователно изкуствената кожа не е истинска кожа.

Свързани статии:


Започнете дискусията ...


За да оставите коментар или отговор на публикации, моля Влезте

Оставете първия коментар или оценете статията ...


За да оставите рецензия и да оцените статията, моля Влезте