10 факта за синтетичната кожа



Какво е синтетична кожа, кожен материал? Чували ли сте за синтетична кожа? Обикновено се използва като заместител на истинската кожа. Независимо дали пазарувате кожено яке, палто,  панталон или друга дреха, вероятно можете да я намерите от синтетична кожа. Синтетичната кожа е проектирана да изглежда като истинска кожа. Въпреки, че истинската кожа е органичен материал, синтетичната кожа не е.

#1) Изработен от основен материал с покритие

Има различни видове изкуствена кожа, но почти всички са направени от основен материал с покритие. Основните материали включват найлон, коприна или полиестер. По време на производството производителите нанасят тънък слой полиуретан (PU) или поливинилхлорид (PVC) върху повърхността на основния материал. PU изкуствената кожа има слой PU върху основен материал, докато PVC изкуствената кожа има PVC слой върху основен материал.

#2) По-податливи на напукване

Както истинската, така и синтетичната кожа могат да се напукат. С това казано, синтетичната кожа е по-податлива на напукване. Това се дължи на факта, че е с ламинирана конструкция. Синтетичната кожа е направена от слоеве, състоящи се от основен материал и PU или PVC слой. С течение на времето PU или PVC слоят може да се напука. Истинската кожа е по-малко вероятно да се напука, защото не е ламинирана. Освен това можете да кондиционирате истинската кожа, за да я хидратирате и овлажните, така че да не изсъхва.

#3) Възниква по време на Втората световна война

Истинската кожа се използва от хиляди години за направата на якета и други облекла, но синтетичната кожа се появява едва през 19 век. По време на Втората световна война запасите от истинска кожа са изчерпани. Това доведе до изобретяването на изкуствена кожа, известна като Presstoff. Presstoff се състоеше от целулоза на хартиена основа с подобен външен вид и текстура като истинската кожа. След появата на Presstoff бяха пуснати и други видове синтетична кожа, включително Rexine.

#4) Порест срещу непропусклив

Синтетичната кожа може да бъде пореста или непропусклива, в зависимост от това как е направена. Истинската кожа, разбира се, е пореста. Има пореста повърхност, която се характеризира с наличието на много малки и плитки дупки. Със своята пореста повърхност истинската кожа може да абсорбира и освобождава частици влага. 

Синтетичната кожа се предлага с пореста или непропусклива повърхност. Непропусклива означава, че повърхността е твърда и лишена от дупки. В сравнение с порестата синтетична кожа, непропускливата синтетична кожа предлага по-добра защита срещу увреждане от вода. Няма дупки по повърхността на непропусклива синтетична кожа. Поради това частиците влага не могат да абсорбират в него. Ако яке е направено от непропусклива синтетична кожа, то по същество ще бъде водоустойчиво. Същото не може да се каже за якета от пореста синтетична кожа.

Какво е синтетична кожа

#5) Без патина

За съжаление синтетичната кожа не предлага патина. Патините са изключително за естествена кожа. Терминът „патина“ се отнася до естествено състарения, атмосферен вид, който създава истинската кожа. Тъй като истинската кожа остарява, тя обикновено ще придобие по-мек, по-светъл тон.
Няма да получите патина със синтетична кожа. Синтетичната кожа се състои от основен материал с покритие. Независимо дали е PU или PVC, синтетичната кожа няма да образува патина. Трябва да изберете яке или дреха от естествена кожа, ако търсите патина.

#6) По-малко екологични

Противно на общоприетото схващане, изкуствената кожа не е екологична алтернатива на истинската кожа. Всъщност е по-малко екологично чист от истинския си аналог. Истинската кожа е органичен материал. Като повечето органични материали, той ще се разложи. PVC е направен от синтетичен материал като PU или PVC, който може да отнеме много време, за да се разложи. И тъй като стой в депата, PU и PVC могат да отделят вредни химикали. Ако сте природосъобразен човек, може да искате да се придържате към истинска кожа.

#7) Използва се за повече от дрехи

Когато повечето хора мислят за синтетична кожа, те си представят якета и други облекла. Подобно на истинската кожа, синтетичната кожа се използва в много различни облекла. Но не позволявайте това да ви заблуди, че се използва само за направата на дрехи. Има и други продукти, които съдържат синтетична кожа Книгите, например, често имат синтетична кожа за своите подвързии. Автомобилните седалки и интериорът също могат да включват синтетична кожа. Много продукти за домакинско обзавеждане като дивани и шезлонги също са изработени от синтетична кожа.

#8) Евтин

Основното предимство на избора на изкуствена кожа пред истинската е цената. Изкуствената кожа почти винаги струва по-малко от истинската кожа. Истинската кожа е изработена от животинска кожа, като телешка или овча кожа. И трябва да се дъби и обработва, което може да отнеме няколко седмици. Поради по-дългия и трудоемък процес на производство, истинската кожа е с по-висока цена. Трябва обаче да мислите за това като за инвестиция. Истинската кожа може да струва повече от изкуствената кожа, но има уникални физически свойства, които не се срещат в изкуствената кожа.

#9) Мирише различно

Може да забележите, че изкуствената кожа мирише различно от истинската кожа. Истинската кожа има по-естествена миризма. Изкуствената кожа, обратно, има силна, подобна на химикал миризма. Въз основа на външния им вид е трудно да се направи разлика между естествена и изкуствена кожа. Но често можете да усетите разликата между тях. 

Ако забележите, че дадена дреха мирише на химикали, дрехата вероятно е направена от изкуствена кожа. Това е така, защото изкуствената кожа се състои от синтетичен материал като PU или PVC, като и двата съдържат химикали. Истинската кожа не съдържа никакъв синтетичен материал в конструкцията си, така че има по-естествена миризма.

#10) Има много различни имена

Синтетичната кожа има много различни имена. Нарича се още изкуствена кожа, например. Изкуствената кожа и синтетичната кожа са еднакви. И двата термина се използват за описание на синтетичен материал, който е проектиран да изглежда и да се усеща като истинска кожа. В допълнение към изкуствената кожа, синтетичната кожа също е известна като инициална кожа. И в зависимост от това как е направена, синтетичната кожа може да бъде етикетирана като PU или PVC кожа. PU е направен от PU, докато PVC е направен от PVC.

Свързани статии:


Започнете дискусията ...


За да оставите коментар или отговор на публикации, моля Влезте

Оставете първия коментар или оценете статията ...


За да оставите рецензия и да оцените статията, моля Влезте